Wat de menopauze ons kan leren over verandermanagement
De menopauze is een belangrijk persoonlijk overgangsmoment. Maar ook binnen organisaties zijn er ingrijpende momenten van veranderingen. Kan je inzichten hierrond met elkaar in verband brengen?
Door : Catherine Carton
De menopauze is een belangrijk persoonlijk overgangsmoment. Maar ook binnen organisaties zijn er ingrijpende momenten van veranderingen. Kan je inzichten hierrond met elkaar in verband brengen?
Door : Catherine Carton
Foto: Freepik
Een overgangsritueel
Ik gun mezelf een “rite de passage” en vertrek voor een week naar Sinaï, een prachtige steenwoestijn. De naam Sinaï komt van de Soemerische maangodin Sin, vergelijkbaar met de moedergodin Hathor uit de Egyptische mythologie. ‘Ai’ betekent ‘bron’ in het Arabisch. Deze betekenis onderstreept de kracht van deze plek en haar connectie met vrouwelijke energie en transformatie.
Mijn reis is een bewuste stap om mijn overgang diepgaand te beleven. Jarenlang was ik actief in de farmaceutische industrie, verantwoordelijk voor de anticonceptie- en menopauzemarkt. Hierdoor ken ik de Westerse kijk op de menopauze door en door.
Maar mijn interesse gaat verder: hoe kijken andere culturen naar dit natuurlijke proces? In tegenstelling tot de Westerse visie – waarin de menopauze vaak wordt gepathologiseerd – zien bijvoorbeeld Oosterse culturen het als een transformatie naar een krachtigere fase van het leven vol wijsheid en innerlijke kracht.
De menopauze, een overgangsmoment
Overgangsmomenten, zowel op individueel als organisatorisch niveau, vragen om bewuste aandacht. Hoe vaak rennen we niet door veranderingen heen, zonder stil te staan bij de impact ervan? Een ritueel helpt om een moment van reflectie te creëren, om los te laten wat was en ruimte te maken voor wat komt. Dit geldt niet alleen voor de levensfase waarin ik me bevind, maar ook voor grotere transformaties in bedrijven en teams.
Overgangsrituelen in organisaties
Bij fusies, overnames of andere ingrijpende veranderingen binnen organisaties en teams is het net zo belangrijk om deze momenten bewust te markeren. Het samensmelten van twee organisaties betekent vaak het mengen van verschillende culturen en het omgaan met verandering. Dit vraagt om vertraging, erkenning en verdieping.
“Door overgangsmomenten te markeren, geef je bestaansrecht aan wat ooit was en bereid je voor op wat komt.”
Net als bij persoonlijke transities is het in organisaties essentieel om stil te staan bij wat verandert. Door rituelen te gebruiken, kun je een overgang bewust markeren, dankbaar terugblikken en het onbekende omarmen met vertrouwen in het potentieel dat zich zal ontvouwen.
Rituelen creëren verbinding, zowel tussen mensen als binnen organisaties. Denk aan afscheidsbijeenkomsten, symbolische handelingen of gezamenlijke reflectiemomenten die helpen om de verandering echt te laten landen.
Foto: Freepik
Het belang van rituelen en geïntegreerde zorg
Rituelen spelen ook een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Geïntegreerde zorg richt zich op een holistische benadering, waarin lichamelijke, emotionele en sociale aspecten samenkomen. Binnen deze context kunnen rituelen helpen om overgangen op een betekenisvolle manier te begeleiden.
In de zorg kunnen overgangsrituelen bijdragen aan:
Hoe geef je vorm aan een hedendaags ritueel binnen een werkcontext?
Een ritueel hoeft niet traditioneel of spiritueel te zijn; het kan juist iets eigentijds en praktisch zijn dat aansluit bij de cultuur en waarden van de organisatie. Enkele tips om een passend overgangsritueel te creëren:
De kunst van transitie
Of het nu om persoonlijke groei gaat of professionele transitie, het bewust stilstaan bij belangrijke momenten brengt verdieping, acceptatie en een soepelere overgang naar een nieuwe fase. Wanneer we deze overgangen met aandacht en respect benaderen, ontstaat er ruimte voor nieuwe energie, creativiteit en duurzame groei.
Ondersteuning nodig bij jouw verandering?
Wil je de juist aandacht geven aan een verandering, je organisatie breder bewust maken tijdens een transformatie en er sterker door worden? Ontdek hoe wij jou, je team en je organisatie hierin kunnen ondersteunen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en ontvang elke maand een nieuwe dosis inspiratie in je inbox!
Wat de menopauze ons kan leren over verandermanagement
Een sterker preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen en Brussel
Van huisartsenpraktijk naar interprofessioneel samenwerken
Gratis download – Netwerken in zorg en welzijn
Rouwsensitief leiderschap: de sleutel tot een veerkrachtige en warme zorginstelling
Waarom rouwbewustzijn een gamechanger is voor jouw woonzorgcentrum
Kleinschalig genormaliseerd wonen in woonzorgcentra: dilemma’s en mogelijkheden
Community Based Hospital: De toekomst voor regionale ziekenhuizen
Groepsprocessen en groepsdynamiek in zorg en welzijn: Samen sterker
Verslag van de Socius trefdag 2024: Welzijn en cultuur onlosmakelijk verbonden?
Project rond valpreventie vermindert valrisico voor bewoners van WZC Frederickxhof
Woonzorgcentrum? Schrijf je in voor het Tubbe-organisatiemodel!
Lezing door Damiaan Denys op de startconferentie van UPC Duffel
Wat de gezondheidszorg in Ijsland ons kan leren
Dialoog en Diversiteit – Ontwerptraject cultuursensitieve zorg
De eerste Summer Academy van WhoCares? – Netwerken in zorg en welzijn
Leertraject netwerkcompetente zorgraden
Eerste interfederale programma geïntegreerde zorg
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven