Van crisis naar vertrouwen: een nieuw begin voor teams en leiders
Soms belanden teams in een fase waarin samenwerken niet meer vanzelfsprekend is. Waar oude pijn en vastgeroeste patronen de bovenhand nemen, en waar vertrouwen – de lijm van een goed werkend team – langzaam afbrokkelt. In zo’n situatie lijkt een doorstart ver weg. Toch is net dan transformatie mogelijk.
Door : Catherine Carton
Soms belanden teams in een fase waarin samenwerken niet meer vanzelfsprekend is. Waar oude pijn en vastgeroeste patronen de bovenhand nemen, en waar vertrouwen – de lijm van een goed werkend team – langzaam afbrokkelt. In zo’n situatie lijkt een doorstart ver weg. Toch is net dan transformatie mogelijk.
Door : Catherine Carton
Foto: Freepik
Herstellen begint bij erkennen
Een eerste stap in teamherstel is bestaansrecht geven aan wat er is. Dat vraagt openheid en veiligheid en dat is precies waar het vaak aan ontbreekt. Hier komt het concept van psychologische veiligheid in beeld: een klimaat waarin teamleden zich veilig voelen om zich uit te spreken zonder angst voor repercussies. Pas dan kunnen frustraties, misverstanden en spanningen bespreekbaar worden.
Onderstromen en patronen zichtbaar maken
“Gedoe in het team is zelden het probleem zelf, maar een symptoom van iets diepers.”
Het werken met systemische principes helpt om te begrijpen welke dynamieken onder het oppervlak spelen. Wie neemt (onbewust) de leiding? Wie trekt zich terug? Welke oude overtuigingen sturen gedrag aan? Door deze onderstromen zichtbaar te maken, kan het team andere keuzes leren maken.
Leiderschap als hefboom
De leidinggevende speelt hierin een sleutelfunctie. Niet als buitenstaander, maar als onderdeel van het geheel. Volgens het transformeel leiderschapsmodel (Bass & Avolio) stimuleert een leider verandering door:
In coaching werken we aan het doorbreken van persoonlijke patronen en het versterken van het bewustzijn over de impact op het team. Dit vraagt zelfreflectie, moed en bereidheid tot verandering.
Foto: Freepik
Persoonlijk leiderschap
Maar leiderschap beperkt zich niet tot de formele leider. In een gezond team neemt ieder individu ook persoonlijk leiderschap op: verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag, communicatie en de interactie met anderen. Wanneer elk teamlid zichzelf hierin serieus neemt, ontstaat er een cultuur waarin groei, eigenaarschap en samenwerking versterkt worden van binnenuit.
Van overleven naar samenwerken
Wanneer een team zich in een overlevingsmodus bevindt, is dat vaak voelbaar in de sfeer en zichtbaar in het gedrag. De communicatie is voorzichtig of vermijdend, overleg voelt stroef, en er is weinig ruimte voor initiatief of kwetsbaarheid. Teamleden focussen vooral op hun eigen taak of bescherming, niet op het geheel.
Door systematisch op elk niveau te werken, groeit het team toe naar constructieve samenwerking. De energie verandert. Er is niet alleen minder spanning, maar ook meer verbinding. Je merkt dat mensen weer durven voelen, en vanuit dat voelen ook handelen.
Ze komen los uit de kramp, uit de loopgraven, en richten zich opnieuw op wat hen verbindt. De basis van vertrouwen is niet perfect, maar wel hersteld genoeg om verder te bouwen. Het team beweegt van bescherming naar verbinding, van afstand naar aandacht, van kramp naar creativiteit.
Startpunt van iets nieuws
Transformatie kan uitdagend zijn. Maar wanneer een team – mét hun leidinggevende – bereid is om samen te kijken, te leren en te groeien, is herstel mogelijk. Niet als terugkeer naar hoe het was, maar als startpunt van iets nieuws.
Herstel en groei door teamcoaching
De teamcoaching is voor ons als team wel nodig geweest om het verleden te helen en opnieuw te starten. Dit is met vallen en opstaan geweest. De behoedzaamheid naar elkaar toe is weggeëbd. Er blijven wel bepaalde gevoelige punten maar er is onderling vertrouwen. Het is nu bespreekbaar.
We willen WhoCares? ook nog bedanken om me ook als leidinggevende te coachen door met mij enkele patronen te bespreken en deze ook te doorbreken. Ik heb waardevol advies gekregen. Hartelijk dank om ons uit deze crisis te helpen.
Iris Naert, FOD Justitie
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en ontvang elke maand een nieuwe dosis inspiratie in je inbox!
Van crisis naar vertrouwen: een nieuw begin voor teams en leiders
Zorg als fundament voor morgen: de inspiraties achter het Caruna-traject
Gratis download – Netwerken in zorg en welzijn
Een aparte kijk op verandermanagement
Een sterker preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen en Brussel
Rouwsensitief leiderschap: de sleutel tot een veerkrachtige en warme zorginstelling
Waarom rouwbewustzijn een gamechanger is voor jouw woonzorgcentrum
Kleinschalig genormaliseerd wonen in woonzorgcentra: dilemma’s en mogelijkheden
Community Based Hospital: De toekomst voor regionale ziekenhuizen
Groepsprocessen en groepsdynamiek in zorg en welzijn: Samen sterker
Verslag van de Socius trefdag 2024: Welzijn en cultuur onlosmakelijk verbonden?
Project rond valpreventie vermindert valrisico voor bewoners van WZC Frederickxhof
Woonzorgcentrum? Schrijf je in voor het Tubbe-organisatiemodel!
Lezing door Damiaan Denys op de startconferentie van UPC Duffel
Wat de gezondheidszorg in Ijsland ons kan leren
Dialoog en Diversiteit – Ontwerptraject cultuursensitieve zorg
De eerste Summer Academy van WhoCares? – Netwerken in zorg en welzijn
Leertraject netwerkcompetente zorgraden
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven