In het najaar van 2024 liep bij WhoCares? de vraag binnen vanuit Eerstelijnszone Kemp en Duin om een traject te helpen opzetten rond “Geïntegreerd Breed Onthaal/maatschappelijk werk in de huisartsenpraktijk”.
Uitgangspunt was de vaststelling dat veel burgers onvoldoende gebruik maken van hun rechten, en dat dit met name voor kwetsbaren een probleem is. De GBO-partners – het OCMW, de mutualiteiten en het CAW – slagen er nog niet altijd in om de meest kwetsbaren te bereiken. Huisartsen, als nabije en vertrouwde setting voor burgers, kunnen welzijnsproblematieken vaak wel detecteren, maar dit leidt ook niet automatisch tot een vlotte en efficiënte doorverwijzing.
Het welzijnslandschap is complex en versnipperd, en onvoldoende gekend binnen de zorgsector. Met de betrokken partners van de eerstelijnszone Kemp en Duin (de brede regio van Genk) en GBO Kemp en Duin wilde men hier concreet praktijkonderzoek naar doen.
Volgende doelstellingen werden voorop gesteld:
Gezien de vele uitdagingen en workload binnen de eerstelijnszone, werd gezocht naar een externe partner met de nodige expertise die kon helpen om 2 concrete pilootprojecten te helpen implementeren. Er werd een looptijd van 6 maanden voorzien (3 maanden voorbereiden en 3 maanden pilootfase). Maandelijks werd een stuurgroep met de partners voorzien.
De aanpak werd verdeeld over 4 modules:
In 2 lokale huisartsenpraktijken regio Genk, met een specifiek kwetsbare populatie, werden piloten opgezet. De GBO-coördinator van GBO Kemp en Duin hield een vraagverhelderingsgesprek met patiënten die werden toegeleid via de huisartsen of bij patiënten van de praktijk die zich zelf aanmelden.
Op basis van dat gesprek werd gericht doorverwezen naar de betrokken GBO-partners of naar andere interne disciplines (eerstelijnspsycholoog, arbeidscoach binnen de HAP) voor verdere ondersteuning. Alle patiënten tekenden een informed consent.
De GBO-coördinator was telkens een halve dag per week beschikbaar per huisartsenpraktijk. In 3 maanden werden 40 patiënten gezien, waarvan een groot aandeel 65+. De hulpvragen waren divers, en doorverwijzing gebeurde ook naar andere dan de GBO-partners.
Beide pilootprojecten benadrukken de noodzaak van verder onderzoek naar de meest geschikte profielkeuze voor de rol van GBO-coördinator, effectieve terugkoppeling naar zorgverleners, het in kaart brengen van lokale welzijnspartners, en het organiseren van zorgcoördinatie bij complexe casussen, inclusief de implementatie van een GDPR-proof gedeeld dossier.
Dankzij de mogelijkheid van het zorginnovatiefonds kan er een 2-jarig traject worden opgezet om dit concept en een lokaal samenwerkingsmodel verder uit te werken, met de ondersteuning van een academische partner (UHasselt -Think3).
In het project wordt ook de psychische problematiek, en dus de GGZ sector, mee betrokken. De link en verhouding tot de kruispunten wordt hierin mee onderzocht. Finaal komt het neer op onderzoek naar een praktijkgericht, lokaal samenwerkingsverband, en hoe je op het terrein intersectoraal kan samenwerken in het belang van de kwetsbare burger. Hierbij is het niet de patiënt/cliënt die zelf van organisatie naar organisatie moet trekken om hulp te zoeken, maar een model waarbij zorgverstrekkers en hulpverleners zich onderling back-office organiseren om doelgericht de juiste hulp aan te reiken.
Dit innovatief model, waarbij medische zorg, sociale en welzijnsondersteuning en geestelijke gezondheidszorg elkaar vinden en zich organiseren in een lokaal samenwerkingsverband biedt naast effectieve patiëntenzorg mogelijkheden tot efficiëntiewinst omwille van naadloze afstemming en het vermijden van overlappend aanbod en logistiek.
In een dynamische organisatie, met een klein aantal werknemers, is het niet altijd evident om op korte termijn personeel met het juiste profiel en ervaring op korte termijn in te schakelen en op te leiden binnen projectwerking. WhoCares? had de nodige expertise, kennis en vaardigheden inzake projectmanagement en geïntegreerde zorg om dit project snel en doelgericht van start te laten gaan.
Eerstelijnszone Kemp en Duin
Wil je vrijblijvend verkennen of wij daarin iets kunnen betekenen voor jou? Het team van WhoCares? staat voor je klaar. Samen pakken we jouw uitdagingen aan.
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven