Community Based Hospital: De toekomst voor regionale ziekenhuizen
Op 19 november 2024 was WhoCares? te gast in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Op het programma stond een uiteenzetting over geïntegreerde zorg en hoe het concept van een Community Based Hospital hierin past. Na de lezing volgde een workshop met directie en stafleden van het ziekenhuis, waarin we verkenden wat dit nieuwe ziekenhuismodel voor hen betekent.
Door : Julia Boers
Op 19 november 2024 was WhoCares? te gast in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Op het programma stond een uiteenzetting over geïntegreerde zorg en hoe het concept van een Community Based Hospital hierin past. Na de lezing volgde een workshop met directie en stafleden van het ziekenhuis, waarin we verkenden wat dit nieuwe ziekenhuismodel voor hen betekent.
Door : Julia Boers
Foto: Freepik
De evoluerende zorgvraag
De zorgvraag verschuift steeds meer van acute naar chronische zorg, mede door de vergrijzing en de stijging van het aantal patiënten met multimorbiditeit. Tegelijkertijd zien we een groeiende behoefte aan geestelijke gezondheidszorg en revalidatie. Het Community Based Hospital concept biedt een antwoord op deze toenemende uitdagingen en veranderingen binnen onze gezondheidszorg.
Zorg dichtbij huis voor iedereen
Een Community Based Hospital sluit naadloos aan bij de principes van geïntegreerde zorg. Het is meer dan een medische instelling: het is een ziekenhuis dat zich richt op de lokale gemeenschap, dat nabijheid en samenwerking hoog in het vaandel draagt en dat proactief inspeelt op de veranderende noden van de samenleving.
De essentie van een Community Based Hospital ligt in toegankelijke zorg die dichtbij huis wordt georganiseerd, met speciale aandacht voor ouderen, kwetsbare groepen en patiënten met complexe zorgvragen. Deze ziekenhuizen bieden niet alleen basiszorg, maar bouwen bruggen tussen eerstelijnszorg, specialisten en welzijnsorganisaties om zorgcontinuïteit te verzekeren.
Ze omarmen een holistisch mensbeeld waarbij de kwaliteit van leven van de patiënt centraal staat. Er wordt ingezet op zorg die afgestemd is op de multidimensionale noden van personen doorheen de levensloop.
Preventie en algemeen welbevinden
Door preventie en gezondheidsbevordering – het aansporen tot gezonder gedrag – centraal te stellen, wordt ook ingezet op het voorkomen dat zorgvraagstukken onnodig escaleren. Het Community Based Hospital biedt zo een geïntegreerde aanpak die verder reikt dan het behandelen van ziekte.
Het richt zich verder ook op het bevorderen van gezondheid en het welbevinden van de gehele gemeenschap. Via population health management – waar naast medische factoren ook psychosociale en omgevingsfactoren in kaart worden gebracht – wordt niet alleen rekening gehouden met de noden van individuele patiënten, maar ook die van de gehele populatie.
Foto: Freepik
Transitie naar een Community Based Hospital
Om een Community Based Hospital te realiseren, zijn innovaties en nieuwe werkwijzen essentieel. Moderne technologieën, zoals performante ICT-systemen, spelen een cruciale rol in het delen van gegevens en het verbeteren van samenwerking tussen zorgverleners. Een mooi voorbeeld is Alivia: een applicatie die momenteel door het Departement Zorg wordt ontwikkeld, die kwaliteitsvolle zorg- en ondersteuningsplanning faciliteert en de patiënt centraal stelt.
Flexibele zorgmodellen, waaronder thuis-hospitalisatie en afstandszorg, maken het mogelijk om zorg toegankelijker en patiëntgerichter te organiseren. Daarnaast is er een duidelijke focus op het versterken van gezondheidsvaardigheden bij patiënten, zodat zij beter in staat zijn om regie te voeren over hun eigen gezondheid.
De transitie naar een Community Based Hospital vraagt om een paradigmashift binnen de zorgsector. Het ziekenhuis wordt een actieve partner in de gemeenschap en werkt nauw samen met huisartsen, ouderenzorg en welzijnsorganisaties. Er is systematische aandacht nodig voor vraagverheldering, het opstellen van ondersteuningsplannen en het betrekken van patiënten en hun families bij het zorgproces. Door deze persoonsgerichte aanpak ontstaat een duurzame verbinding tussen zorg en welzijn.
Samenwerking en toegankelijkheid
Een belangrijk aspect van een Community Based Hospital is het delen van de campus met andere zorg- en welzijnsdiensten, zoals geestelijke gezondheidszorg, een huisartsenwachtpost en sociaal werk. Door verschillende disciplines en voorzieningen fysiek samen te brengen, ontstaat een gezondheidscampus waarin zorg en welzijn naadloos op elkaar aansluiten. Deze gedeelde campus vergroot de toegankelijkheid voor patiënten en maakt multi- en interdisciplinaire samenwerking eenvoudiger en efficiënter.
Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld in één bezoek gebruikmaken van zowel medische zorg als sociale ondersteuning, of direct doorverwezen worden naar een andere dienst binnen hetzelfde gebouw. Dit verkort de lijnen tussen zorgverleners, bevordert de continuïteit van zorg en een meer holistische aanpak van gezondheid, met een verbeterde levenskwaliteit voor de gemeenschap als gevolg.
Holistisch en realistisch
De transitie naar een Community Based Hospital is een ambitieuze maar haalbare stap in de toekomst van onze gezondheidszorg. Hoewel deze verandering uitdagingen met zich meebrengt, biedt het model een heldere weg vooruit door zorg dichter bij de mensen te brengen en beter af te stemmen op de complexe en veranderende behoeften van de samenleving. Het vraagt een gedeelde visie die alle betrokkenen inspireert en motiveert om vervolgens samen om structurele hervormingen en innovatieve zorgmodellen waar te maken.
Met een Community Based Hospital wordt zorg opnieuw gedefinieerd. Nabijheid, preventie en samenwerking vormen de kern, terwijl de kwaliteit van leven van de patiënt centraal staat. Dit model verschuift de focus van enkel medische expertise naar een holistische gezondheidsbenadering waarin zorg niet alleen draait om genezen, maar ook om het verbeteren van welbevinden.
Ben je geïnspireerd door dit concept en geïnteresseerd hoe je het kunt realiseren binnen jouw ziekenhuis? Het team van WhoCares? staat klaar om je te adviseren en te begeleiden. Wij bieden de expertise, tools én procesondersteuning die nodig is om jouw ziekenhuis om te vormen tot een toekomstbestendige, gemeenschapsgerichte zorgomgeving. Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen kunnen bouwen aan een zorgmodel dat het verschil maakt voor patiënten en gemeenschappen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en ontvang elke maand een nieuwe dosis inspiratie in je inbox!
Community Based Hospital: De toekomst voor regionale ziekenhuizen
Groepsprocessen en groepsdynamiek in zorg en welzijn: Samen sterker
Verslag van de Socius trefdag 2024: Welzijn en cultuur onlosmakelijk verbonden?
Project rond valpreventie vermindert valrisico voor bewoners van WZC Frederickxhof
Woonzorgcentrum? Schrijf je in voor het Tubbe-organisatiemodel!
Lezing door Damiaan Denys op de startconferentie van UPC Duffel
Wat de gezondheidszorg in Ijsland ons kan leren
Dialoog en Diversiteit – Ontwerptraject cultuursensitieve zorg
De eerste Summer Academy van WhoCares? – Netwerken in zorg en welzijn
Leertraject netwerkcompetente zorgraden
Eerste interfederale programma geïntegreerde zorg
WhoCares? 2.0 – Onze nieuwe website is gelanceerd!
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven