Project rond valpreventie vermindert valrisico voor bewoners van WZC Frederickxhof
WZC Frederickxhof in Lummen is aan de slag met het succesvolle project ‘Procesbegeleiding voor preventie binnen Zorg en Welzijn’. Dankzij dit project kunnen voorzieningen (woonzorgcentra en lokale dienstencentra) een gratis procesbegeleider aanvragen. Die helpt hen om bij hun bewoners valpartijen en valgerelateerde breuken en andere letsels te voorkomen.
Door : Marleen Dethier
WZC Frederickxhof in Lummen is aan de slag met het succesvolle project ‘Procesbegeleiding voor preventie binnen Zorg en Welzijn’. Dankzij dit project kunnen voorzieningen (woonzorgcentra en lokale dienstencentra) een gratis procesbegeleider aanvragen. Die helpt hen om bij hun bewoners valpartijen en valgerelateerde breuken en andere letsels te voorkomen.
Door : Marleen Dethier
De bedoeling van deze procesbegeleiding is om de fysieke en mentale gezondheid van de bewoners van woonzorgcentra te verbeteren. Een procesbegeleider ondersteunt de voorziening om hun werking te optimaliseren, met het oog op preventieve gezondheid: van extra fruitmanden op tafel tot het elimineren van valrisico’s. De procesbegeleider biedt deskundig advies en geeft tips op maat.
“Bijdragen aan de gezondheid en levenskwaliteit van bewoners door woonzorgcentra te ondersteunen bij de ontwikkeling en integratie van een effectief val- en fractuurpreventiebeleid binnen hun diverse expertises en diensten, zit helemaal in het DNA van WhoCares?. Deze opdracht als procesbegeleider zit daarom pal op onze missie om te kunnen bijdragen aan preventie” – procesbegeleider Marleen Dethier
WZC Frederickshof in Lummen heeft de stap gezet
WZC Frederickxhof heeft een aanvraag ingediend bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Hierin gaven ze aan dat ze graag een procesbegeleidingstraject wilden starten rond val- en fractuurpreventie.
Na de goedkeuring van hun aanvraag werd procesbegeleider Marleen Dethier van WhoCares? toegewezen door de partnerorganisatie voor val- en fractuurpreventie (Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen).
Alleen maar voordelen
De grootste rijkdom is gezondheid. Onderzoek toont aan dat 2 op 3 van de bewoners in woonzorgcentra jaarlijks vallen. Deze valpartijen hebben vaak ernstige gevolgen, zoals kneuzingen, breuken of psychische problemen.
“Samen met de hulp en ondersteuning van het project procesbegeleiding kunnen we bouwen aan een gezondere toekomst voor iedereen”, zegt Kathleen Decuyper, senior stafmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Het is een investering die ten goede komt aan het welzijn en de gezondheid van de bewoners. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: het vergroot de kwaliteit van de dienstverlening en de bewoners en het personeel worden deskundiger over het gezondheidsthema.”
Procesbegeleiding is gratis
Een woonzorgcentrum kan kiezen tussen verschillende gezondheidsthema’s: ondervoeding, val- en fractuurpreventie, psychofarmaca of mondgezondheid. Voor het lokaal dienstencentrum is er begeleiding rond het thema gezonde voeding.
Als voorziening sta je er dus niet alleen voor, er zijn voldoende contactmomenten met de procesbegeleider voorzien. Het aantal contacturen van de procesbegeleiding wordt samen met de procesbegeleider bepaald. Er is een maximum van 65 contacturen voor woonzorgcentra en 20 contacturen voor lokale dienstencentra.
Dankzij het project procesbegeleiding en de steun van de Vlaamse overheid geniet de voorziening van deze gratis begeleiding. Ook gratis procesbegeleiding in jouw voorziening? Of wil je procesbegeleider worden? Hier vind je meer informatie over het project procesbegeleiding en hoe je een aanvraag kan indienen als voorziening of je kandidaat kan stellen als procesbegeleider.
Het project ‘Procesbegeleiding voor preventie binnen Zorg en Welzijn’ is een samenwerkingsverband van het Departement Zorg, het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw (Gezond Leven), het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), de Vlaamse Logo’s en de zorgkoepels Zorgnet-Icuro, VVSG en Vlozo.
Voor meer informatie:
www.gezondleven.be/procesbegeleiding
Kathleen Decuyper
Senior stafmedewerker procesbegeleiding zorg en welzijn & voedselongelijkheid (Vlaams Instituut Gezond Leven)
02 486 78 03
[email protected]
Charlotte Ramaekers
Kinesitherapeut en Expert Valpreventie bij ouderen (i.o. WZC Frederickxhof)
013 39 08 00
[email protected]
Marleen Dethier
Procesbegeleider (WhoCares?)
0497 24 32 42
[email protected]
We zijn heel blij dat we bijna een jaar geleden samen met Marleen in dit project zijn gestapt. Stap voor stap nemen we samen alle actiepunten door die voortkomen uit de richtlijn en het implementatieplan van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. We bekijken hoe we deze actiepunten praktisch kunnen toepassen binnen ons huis. Door op verschillende niveaus mee na te denken en dankzij een multidisciplinaire samenwerking, hebben we impact op meerdere factoren tegelijk.
Kinesitherapeut Charlotte Ramaekers
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en ontvang elke maand een nieuwe dosis inspiratie in je inbox!
Verslag van de Socius trefdag 2024: Welzijn en cultuur onlosmakelijk verbonden?
Project rond valpreventie vermindert valrisico voor bewoners van WZC Frederickxhof
Woonzorgcentrum? Schrijf je in voor het Tubbe-organisatiemodel!
Lezing door Damiaan Denys op de startconferentie van UPC Duffel
Wat de gezondheidszorg in Ijsland ons kan leren
Dialoog en Diversiteit – Ontwerptraject cultuursensitieve zorg
De eerste Summer Academy van WhoCares? – Netwerken in zorg en welzijn
Leertraject netwerkcompetente zorgraden
Eerste interfederale programma geïntegreerde zorg
WhoCares? 2.0 – Onze nieuwe website is gelanceerd!
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven