Vijfdaags leertraject Stakeholdermanagement

Hoe omgaan met stakeholders in een complexe en voortdurend veranderende realiteit

Word expert in Stakeholdermanagement! In ons vijfdaags programma (2 x twee dagen + een slotdag) bouwen we aan jouw kennis en praktijk, meteen toegepast op jouw organisatie.

Een stevige traditie

Op 14 maart 2009, ging het allereerste Leertraject Participatiekunde van start, georganiseerd vanuit het toenmalige Netwerk Participatie.

 

In 2014 verhuisde het leertraject naar Levuur dat het 7 jaar na elkaar organiseerde. Nu richt Stef Steyaert – initiatiefnemer en lesgever vanaf het prille begin – het ‘Leertraject Stakeholdermanagement’ in vanuit WhoCares?, samen met compagnon de route Ewoud Monbaliu.

Op 14 maart 2009, ging het allereerste Leertraject Participatiekunde van start, georganiseerd vanuit het toenmalige Netwerk Participatie. In 2014 verhuisde het leertraject naar Levuur dat het 7 jaar na elkaar organiseerde. Nu richt Stef Steyaert – initiatiefnemer en lesgever vanaf het prille begin – het ‘Leertraject Stakeholdermanagement’ in vanuit WhoCares?, samen met compagnon de route Ewoud Monbaliu.

Een stevige traditie

Nieuwe wijn in robuste eiken vaten

Doorheen deze 15 jaar geschiedenis verlegde de initiële focus op burgerparticipatie zich meer en meer naar het veel bredere spectrum van belanghebbendenmanagement. We ontwikkelden een toolbox, integreerden ‘real live cases’ in het leerproces en voegden extra elementen toe zoals micro coaching, lezingen door externen en vrije intervisiemomenten.

 

Andere typische elementen veranderden we niet of nauwelijks: De Heerlijckyt bleef al die jaren onze werkplek waar de avondlijke gesprekken rond het kampvuur elk jaar de hoogtepunten van het traject markeerden.

 

Wat wel verandert in deze 13de editie is de opbouw: van 3 x 2 dagen gaan we naar 2 x 2 dagen en een slotdag. En omdat het leertraject vanaf 2025 vanuit WhoCares? wordt georganiseerd, richten we ons vooral op actoren in de brede zorg- en welzijnssector. En met breed bedoelen we ‘breed’, want zorg dragen voor elkaar, betekent ook zorg dragen voor de wereld waarin we leven. Duurzame zorg en zorg voor duurzaamheid.

 

Maar het is vooral de ziel van het leertraject – al die jaren hardnekkig bewaard door Stef – die nooit wijzigde: een diverse groep van mensen de kans bieden om zich te professionaliseren in stakeholdermanagent om zo de kwaliteit van onze samenleving te verbeteren.

Word ook expert in Stakeholdermanagement

Stakeholdersmanagement. Participatie. Co-creatie.

 

Populaire buzz-woorden die men makkelijk in de mond neemt. Wat betekenen ze echt? En hoe doe je het op een professionele manier? Je leert er alles over in dit vijfdaagse leertraject.

 

Stakeholdermanagement gaat over samen beleid maken én uitvoeren: op het niveau van jouw organisatie, je netwerk, je beleidsdomein. Het gaat over betrokkenheid, engagement en verbinding creëren. In dit leertraject krijg je inzicht in wat deze processen echt kunnen betekenen. Je versterkt jezelf in het opzetten, vormgeven én begeleiden van stakeholdermanagement-processen. Voortdurende onderlinge uitwisseling, feedback van de begeleiders en reflectie op je eigen handelen zorgen voor een krachtig en gestaag leerproces.

 

Het leertraject combineert theorie en praktijk. We verwachten dat je leervragen en praktijkuitdagingen meebrengt. Waar mogelijk gebruiken we je praktijkuitdagingen om mee aan de slag te gaan en je ervaring te laten opdoen in reële projecten. Tussen de modules is er de mogelijkheid om deel te nemen aan intervisies over vragen van deelnemers, en kun je met een van de trainers één-op-één micro coaching krijgen in het kader van je eigen uitdagingen.

Voor wie

  • Leidinggevenden/stafmedewerkers die in hun organisatie verantwoordelijk zijn voor het betrekken van stakeholders en dit actief willen inzetten voor visie-, strategie- en organisatieontwikkeling.
  • Trekkers en begeleiders van stakeholdermanagementprocessen binnen overheden en publieke diensten.
  • Professionals/consultants die op zoek zijn naar extra bagage op het vlak van stakeholdermanagement.

 

Aarzel ook niet om deze aankondiging verder te verspreiden naar personen in jouw netwerk voor wie je denkt dat deze opleiding interessant kan zijn.

Twee tweedaagse modules en 1 slotdag

MODULE 1: “Basisbouwstenen van stakeholdermanagement”
31 maart en 1 april 2025

 

Een tweedaagse die start met kennismaken om daarna plaats te maken voor het bouwen aan begrippenkader en definities. Cruciaal voor goed stakeholdermanagement is immers de bril waarmee je naar belanghebbenden kijkt. En verder kijken we naar de identificatie van belanghebbenden en wisselen we uit over jullie eigen leervragen. Deze gebruiken we onmiddellijk om de geleerde begrippen, kaders en tools in de praktijk om te zetten.

 

MODULE 2: “Ontwerpen van het interactief proces met stakeholders”
26 en 27 mei 2025

 

Tijdens deze 2de blok duiken we echt in ontwerpen en begeleiden: hoe doe je het? Hoe ontwerp je sterke processen? Hoe stuur je ze aan en geef je begeleiding vorm? Wat is daarbij het belang van een stevige architectuur waarin processen kunnen ontstaan en de feitelijke begeleiding? Tijdens deze tweede 2-daagse brengen we het geleerde in praktijk door concrete processen te ontwerpen voor jullie eigen cases en processen.

 

MODULE 3: “Je bent je eigen instrument”
26 juni 2025

 

Tijdens de slotdag kijken we naar jezelf als facilitator en instrument in je eigen processen, maximaal gebaseerd op hoe je de opgedane kennis tijdens de eerste 2 dagen reeds in praktijk hebt gebracht. Hoe kan je interventies in stakeholderprocessen vormgeven? Op welke grenzen botst je daarbij en hoe kan je die eventueel overwinnen? Hoe kan je nog beter met de inzichten en skills die je aangeleerd kreeg aan de slag gaan?

 

Tussendoor creëren we minstens 4x plek voor intervisie en supervisie sessies (naargelang nood en vraag online of live) gebaseerd op vragen en kwesties die jullie als deelnemer aanbrengen. Ze zijn niet verplicht maar bieden krachtige leermogelijkheden. Alle deelnemers kunnen ook gebruik maken van maximaal twee ‘1-op-1 coachingsessies’ met de begeleiders.

Lesgevers

Dit leertraject wordt vormgegeven en getrokken door Stef Steyaert en Ewoud Monbaliu. Beiden zijn ervaren praktijkmensen die sinds vele jaren toonaangevende processen in binnen- en buitenland hebben vormgegeven.

 

Samen vormen ze het vaste begeleidingsteam. Waar nodig en wenselijk nodigen ze externen uit die vanuit hun specifieke expertise kunnen ondersteunen bij vragen die opduiken.

Breng je eigen leercase mee

Laat je investering in het Leertraject onmiddellijk renderen. Het leertraject wordt steeds opgebouwd rond ‘real live cases’. Jullie uitdagingen en praktijkvragen waarin we het geleerde onmiddellijk kunnen toepasen. Waar mogelijk vormen we echte leer- en ontwerpgroepen rond specifieke vragen waarin we processen ontwerpen en waar mogelijk zelfs concrete stakeholderbijeenkomsten vorm geven en begeleiden. Bijkomend voordeel is uiteraard dat ook wij als begeleiders kritisch meekijken en feedback geven.

 

Deze praktijkervaringen worden door deelnemers aan het leertraject steeds ervaren als krachtige leeromgevingen. Alle ingeschreven deelnemers krijgen de kans een case aan te brengen. Wel weten we dat niet elke vraag even geschikt is om een leercase rond te bouwen. Maar hiervoor hebben we dan nog steeds de intervisie en supervisie sessie en de coachingssessies.

Data

• Module 1 : 30 maart en 1 april 2025
• Module 2 : 26 en 27 mei 2025

 

Deze tweedaagsen starten telkens om 09u30 (ontvangst vanaf 09u00) en eindigen de tweede dag om 17u00. De basisprijs is inclusief overnachting.

 

• Module 3 : 26 juni 2025

Locatie

Voor de tweedaagsen verblijf je in het prachtig kasteeldomein van De Heerlijckyt Van Elsmeren, Weg op Halen 2 in Geetbets. 23 hectare natuur wachten op jou!

 

We organiseren een carpooling vanuit de groep en/of vanaf het station van Leuven, dus ook als je geen auto hebt helpen we je ter plaatse raken.

 

Voor module 3 komen we samen in een vlot bereikbare en aangename plek in het Brusselse.

Foto: Met alle liefde fotografie

Deelnameprijs

€ 2.480,00 + BTW

Wie inschrijft vóór 31 december 2024 krijgt een Early Bird korting van € 280,00

 

Inclusief training, professionele begeleiding, cursusmateriaal en alle Heerlijcke maaltijden, doorlopend koffie, thee, levend water, frisdranken, versnaperingen, huisgemaakte vieruurtjes, overnachting in single kamer met ontbijt en verblijf in kasteeldomein.

 

Exclusief dranken uit de bar.

Korting indien je niet blijft overnachten: € 180,00 + BTW

Vier goede redenen om in te schrijven

  1. Je krijgt inzicht in wat stakeholdersmanagement op een professionele manier in de praktijk echt kan betekenen.
  2. Je versterkt jezelf in het opzetten, vormgeven en begeleiden van dergelijke processen.
  3. Je combineert theorie en praktijk
  4. Je krijgt voortdurende onderlinge uitwisseling, feedback van de begeleiders en reflectie op je eigen handelen.

Info & inschrijven

We beperken het aantal deelnemers tot max. 20 personen.

Na ontvangst van je inschrijving ontvang je van ons een inschrijvingsbevestiging. Hierbij zullen we nog bevestigen of je kiest voor overnachting of niet. Daarna ontvang je een factuur.

 

Pas na ontvangst van je betaling is je inschrijving definitief.

 

Gebruik bij voorkeur het registratieformulier onderaan. Als dat niet werkt, contacteer Stef Steyaert via e-mail: [email protected], of via telefoon: +32 496 80 71 17.

 

Passen de data niet?  Houd de website en onze nieuwsbrief in het oog om je aan te melden voor volgend jaar.

Wat anderen van het traject vonden

Enkele getuigenissen van deelnemers van de vorige edities van deze training:

“Het leertraject bracht me heel wat nieuwe ervaringen bij. Het is bijzonder waardevol om met deelnemers uit andere sectoren stil te staan bij het vormgeven van een stakeholdertraject. Het stimuleert het out-of-the-box denken en de uitwisseling met nieuwe contacten is op zich bijzonder waardevol. Dankzij de goede begeleiding word je op weg gezet en uitgedaagd.”

Karel Hermans, VIVEL

 

“In dit leertraject leer je de fundamenten om zelf aan de slag te gaan met stakeholdermanagement en participatietrajecten. De veelheid aan tools en ervaring die Ewoud en Stef binnenbrengen maken dit traject tot een rijke ervaring.”

Katarine Bouckaert, bestuurssecretaris provincie Vlaams-Brabant

Wil je deelnemen aan dit unieke traject?

Klik op onderstaande button om het inschrijfformulier te openen.

>>

Vijfdaags leertraject Stakeholdermanagement

Vijfdaags traject stakeholdermanagement 2025

Schrijf je hier in :