Johan Sijm

Keep pace

Basecamp:

Weert (NL)

Studie:

Verpleegkunde
Management
Bedrijfskunde (zorg en welzijn)

Keep pace

Basecamp:

Weert (NL)

Studie:

Verpleegkunde
Management
Bedrijfskunde (zorg en welzijn)

Wie ben je?

Ik ben een 65-jarige Nederlander en Limburger, vanaf 1977 actief in de gezondheidszorg. Vader van 3 zoons en opa van 2 kleinkinderen. Ik was lang een man van de praktijk. Daar heb ik geleerd om me in te voegen in het leven van mensen en om ze vanuit die verbinding te ondersteunen bij hun problemen.

 

Eerst werkte ik als verpleegkundige en leidinggevende in Nederlandse ziekenhuizen en RIAGG’s (ambulante en mobiele GGz). Na de eeuwwisseling kwam mijn focus meer te liggen op organisatie, management en samenwerking. Ik mocht meewerken aan de modernisering van de zorg en ondersteuning voor mensen met acute en ernstige psychische problemen.

 

Sinds 2017 werk ik als Nederlander in de Belgische GGz. Eerst als netwerkcoördinator in Oost-Limburg (Noolim) en sinds kort als lid van het GGz- team van de federale overheid dat de hervormingen in de GGz begeleid. Ik hou me daar bezig met de projectmatige implementatie van de 24/7 outreachende urgentiepsychiatrie in België. Gedurende de tijd heb ik veel rollen in de samenwerking met zorgvragers, collega’s en netwerkpartners op mogen nemen.

Waarom koos je voor WhoCares?

Voor de sectoren zorg en welzijn is het een hele uitdaging om gelijke tred aan te houden met de snel veranderende eisen die aan hen worden gesteld. We worden uitgedaagd om ons versnipperde zorglandschap te transformeren naar een duurzaam georganiseerd en geïntegreerde zorg- en ondersteuningsmodel dat de zorgvrager volgt.

 

Mijn speciale belangstelling gaat uit naar samenwerking tussen hooggespecialiseerde intensieve zorg en lokaal georganiseerde zorg én ondersteuning voor kwetsbare mensen. Durven we verankerde paradigma’s in vraag te stellen? Hoe volgen we de reis die een hulpvrager aflegt in ons zorgsysteem? Wat kunnen we alleen, wat doen we samen? Hoe borgen we dan de privacy en verdelen we de verantwoordelijkheden? Wat doen we als er iets mis gaat? Die vragen moeten we beantwoorden in een complexe maatschappelijke context. Voor consultants geldt hetzelfde als voor hulpverleners, organisaties en sectoren die hiermee aan de slag moeten: samenwerken. Voor mij staat vast dat dit het beste kan vanuit een krachtig team van ervaren collega’s dat elkaar aanvult en bij de les houdt. Daarom WhoCares?

Wat is je passie, wat zijn je sterktes?

Ik heb het meeste geleerd van mijn reis door de hulpverleningslandschappen van België en Nederland. De bereidheid om je nek uit te steken is voor mij altijd een belangrijke waarde is geweest. Bij transities begeven we ons op onbekend terrein. Ik hou van geëngageerde en moedige pioniers die weten wat ze willen maar ook fouten durven te maken. Ik vind het ook leuk om het virus van vernieuwing te verspreiden onder meer afwachtende mensen die erom bekend staan dat ze ervoor zorgen dat het kind niet met het badwater wordt weggespoeld. Vernieuwen is altijd balanceren tussen meerdere belangen en gepast gebruik maken van de vaardigheden en eigenschappen van samenwerkingspartners.

 

Het helpt misschien dat ik van nature geëngageerd, goedgelovig en naïef ben. Die eigenschappen, met al hun valkuilen, wil ik niet verliezen. Maar veranderingsprocessen vragen ook om daadkracht. Soms moet we ‘doorpakken’. Het is de kunst om gedurende innovaties steeds draagvlak te vinden voor de juiste aanpak. Gepokt en gemazeld door successen en net zoveel teleurstellingen denk ik een bijdrage te kunnen leveren aan projecten en processen waarin hulpverleners én beleidsfunctionarissen werken aan nieuwe praktijken.

Voor welk type project kunnen klanten je vragen?

  • Ondersteuning bij het ontwikkelen en implementeren van innovaties
  • Projecten die lokaal geïntegreerde en intersectorale zorg en ondersteuning in de praktijk brengen
  • Het intersectoraal organiseren van zorgprocessen die de noden van hulpvragers volgen
  • Praktische ondersteuning en coaching

 

Gezien mijn werk voor het team GGz van de federale overheid zal ik niet inzetbaar zijn als consultant voor projecten binnen de acute psychiatrie in België.

Waar kunnen we je nog tegen het lijf lopen?

Ik bezoek graag de kleine culturele centra in mijn woonplaats Weert (Nederland). Het poppodium ‘de Bosuil’ ligt vlak bij mij om de hoek. Ik wandel graag, fiets af en toe de longen uit mijn lijf en ben ook nog wel eens te vinden in de sportschool. Ik hou van de zon en de zee. Verder hoop ik vaker deel te gaan nemen aan bijeenkomsten waar politieke en maatschappelijke thema’s centraal staan.

Telefoon:
E-mail:
LinkedIn:

>>

>>

Johan Sijm